1/3
2011

Jag var ute på en sen promenad när jag kom ganska nära fyra små rådjur. Tyvärr hade jag ingen riktig kamera med mig, så jag försökte ta några bilder med mobilkameran. För att förbättra förutsättningar att få en bild som faktiskt gick att se något på fotade jag när rådjuren stog under gatubelysningen och jag själv hade den lampa som var närmast mig i ryggen.

Fördelarna med min mobilkamera är att jag alltid har den med mig och att den kan spara GPS-position i bildernas EXIF/META-data. Den stora nackdelen är att bilderna blir urusla, speciellt om det är lite mörkt. I de fall en mobilkamera har blixt räcker den ofta inte långt, men bättre det än ingen blixt alls. Min mobil har ingen blixt och inte ens en lysdiod som kan lysa upp det man vill fota, men den har faktiskt autofokus. Visserligen föredrar jag oftast att inte använda blixt om förutsättningarna tillåter. Mobilkamera i kombination med mörker hör dock inte till dessa förutsättningar.

Det skulle vara trevligt med en riktig blixt med bluetooth som kunde styras av mobilkameran. Eller kanske en blixtutlösare med bluetooth som man kan fästa på en riktig blixts hotshoe-kontakt, gärna med gänga för stativ i botten. Någon som vet om det finns? Skriv gärna en kommentar i så fall. Å andra sidan, om man ändå ska släpa med sig en bluetooth-blixt kan man lika bra ta med sig en riktig kamera istället, även om det bara skulle vara en kompakt sådan. En ficklampa med inbyggd bluetooth-blixt kanske vore något? Då kan man faktiskt ha nytta av den även om man inte skulle behöva en blixt när man är ute.

Sluta jaga megapixel

Jag önskar att mobiltillverkarna kunde satsa mer på kvalitet och mindre på att ha så många pixlar som möjligt. Det är bara dumt att försöka klämma in fler och fler miljoner pixlar i de pyttesmå sensorerna. Detsamma gäller även i viss utsträckning digitala kompaktkameror, som också har ganska liten sensor. Om jag skulle välja mellan en kompaktkamera med 14 Mpx och en med 6 Mpx så skulle ”antal pixlar-faktorn” definitivt tala för den kameran med färre pixlar, om båda kamerorna har samma generations sensor.

Med färre pixlar blir varje pixel större och kan ta emot en större mängd ljus. Hellre färre pixlar som är mer ljuskänsliga, ger mindre brus och läcker mindre mängd ljus till närliggande pixlar, än många pixlar som är mindre ljuskänsliga och ger mer brus.

Länkar:
Ny Teknik: Fem megapixel räcker
IDG: 16 megapixel i mobilen (galenskap)

Nattens bilder? Här är de bästa. Eller minst dåliga borde man nog säga.

Rådjur fotade på natten med mobilkamera
Rådjur fotade på natten med mobilkamera
Rådjur fotade på natten med mobilkamera

2 kommentarer än så länge

Skriv din kommentar
  1. På den första bilden kan man iallafall se att det döljer sig några djur där i mörkret. Rörelseoskärpa som på den nedersta bilden brukar jag kunna lyckas med oskå, med vanliga kompakt digitalkamera så helt skit är det nog inte med din mobilkamera ändå.

  2. Kul tolkning på temat! Ha dé!

*