29/4
2011

Tankar om objektiv

Det här började som en kommentar på en blogg, men av någon anledning lyckades jag inte posta kommentaren (kanske hade jag skrivit för mycket?), så jag tänkte att jag kan publicera det som ett blogginlägg istället.

Det fungerade inte heller att posta en kommentar hos Sinneskatten. Det verkar vara något problem hos Blogger som gör att man måste logga in för att kunna kommentera. Jag har inte haft problem att kommentera tidigare, och nu har jag testat från två olika datorer och tre olika webbläsare.

Frågan som ställdes på den aktuella bloggen (Min dag) var vilket objektiv man ska köpa om man har en Nikon med ett 18-105 mm objektiv och är sugen på att skaffa ett nytt objektiv.

Här följer mina tankar, som är baserade på Nikon men säkert till stor del är tillämpliga oavsett vilket märke man har på kameran.

Allround-objektiv: Superzoom

Jag är mycket nöjd med mitt Nikkor 18-200 VR. Man har för det mesta både tillräcklig vidvinkel och tillräcklig tele, utan att behöva byta objektiv. 18-200 mm innebär 11,1 gånger optisk zoom som börjar på en ganska bra vidvinkel. De flesta bilderna på nattfoto.nu är fotade med det objektivet. Titta i rutan under varje bild för att se vilken kamera och vilket objektiv som är använt för bilden. (Nikkor är Nikons egna objektivmärke.)

Man kan komma undan betydligt billigare (alternativt få ett ljusstarkare objektiv) om man köper t.ex. 55-200 mm, 70-200 mm eller 70-300 mm, som komplement till kitobjektivet/standardobjektivet (normalzoom). Det var dock aldrig ett alternativ för mig eftersom man då missar att alltid ha hela zoomomfånget på kameran. Jag har inte ångrat köpet av Nikkor 18-200 VR.

Nikons VR

VR (vibrationsreducering / bildstabilisering) fungerar bra. VR minskar skakningsoskärpan, vilket förstås är speciellt viktigt när man fotar med lite längre slutartid än man egentligen borde. Tumregeln när man fotar handhållet (utan VR) är att slutartiden ska vara ”samma” som brännvidden eller kortare (alltså högst 1/18 vid 18 mm och högst 1/60 vid 60 mm). Särskilt vid tele är det viktigt med VR. När man fotar med stativ ska man stänga av VR, men kom ihåg att slå på VR igen efteråt.

Fast 50 mm normalobjektiv med stor bländare

Ett billigt och kul objektiv som alla borde ha är Nikkor 50/1,8, som man kan hitta för omkring 1000-1500 kr. Eller 50/1,4 som är lite dyrare. Med stor bländaröppning kan man få väldigt litet skärpedjup, vilket kan vara kul (men kanske inte för nattfoto). Det kan även vara bra för att fotografera inomhus utan blixt. Man får tänka på att beroende på vilken variant av objektivet man köper kan man bli tvungen att fokusera manuellt om man har en kamera utan fokusmotor (Nikon D40, D60 m.fl.). Kameran kan dock fortfarande ställa in allt annat, inklusive bländare, även om man måste fokusera manuellt.

Jag tycker att det ganska nya Nikkor AF-S 50 mm f/1.4G verkar mycket intressant. Det objektivet har inbyggd fokusmotor och därmed fungerar autofokus även med kameror som inte har fokusmotor i kamerahuset. F/1,4 betyder att objektivets största bländaröppning är mycket stor (snabb bländare), vilket förstås är trevligt.

Ljusstark normalzoom

En ljusstark normalzoom på till exempel 18-55 mm kan vara bra om man vill fota inomhus utan blixt. Tänk på att det ska vara samma snabba bländare (till exempel f/2,8) över hela zoomområdet. För min del är inte det här något objektiv jag skulle prioritera om jag väljer vilket objektiv jag ska köpa. Med snabb bländare (stor bländaröppning, litet bländartal) har man också större möjlighet att leka med skärpedjupet, men då är 50/1,8 och 50/1,4 bättre alternativ om man inte absolut vill ha en annan brännvidd än 50 mm.

Makro och porträtt

Makroobjektiv skulle vara kul. Makro är väl dock det enda som inte går ihop med nattfoto. Man ska förstås slå två flugor i en smäll genom att köpa ett objektiv med fast brännvidd som även kan användas för till exempel porträtt. Kanske omkring 80-105 mm.

Makro utan makroobjektiv

En budgetvariant för makro är att skaffa mellanringar (tomma ”rör”), eller en ring som gör att man kan vända ett objektiv bakochfram. Jag har det senare och man kommer riktigt nära. Jag köpte den här ”bakochfram-ringen” för knappt 7 USD inklusive frakt. Den passar till exempel till mitt Nikkor 50/1,8. Motsvarande ringar finns även för andra storlekar på filtergängan och andra kameramärken, till exempel den här för Canon EOS. (Används förstås på egen risk, men det har fungerat bra för mig.)

Här och här finns billiga mellanringar, men jag tror inte att någon av dem för över signalerna mellan kamera och objektiv, så man måste ställa in både fokus och bländare manuellt direkt på objektivet.

Ett annat alternativ är en förlängningslins (extender) som man sätter mellan kameran och objektivet. Det alternativet är dock dyrare. Det finns även linser (försättslins / närbildslins) man kan skruva fast i objektivets filtergänga för att förkorta närgränsen. Till exempel den här eller den här.

Jag tror mest på mellanringar och bakochfram-ring, eftersom de inte tillför någon ytterligare optik. I första hand mellanringar som för över signalerna mellan kamera och objektiv så att bländare och autofokus fungerar.

Telezoom

Jag såg zoomobjektiv från Sigma på 50-500 mm respektive 150-500 mm. Det skulle vara kul, men med tanke på hur sällan jag känner att det skulle vara bra med mer än 200 mm känns det inte motiverat att köpa ett så dyrt objektiv, som dessutom inte har större bländaröppning än jag redan har på 200 mm. Det skulle dock vara kul med mer än de 200 mm jag har nu för att fota månen. Om man vill ha både mycket tele och stor bländaröppning (lågt bländartal) blir det riktigt dyrt. Just för att fota månen behöver man dock inte stor bländaröppning, eftersom månen är väldigt ljusstark och extremt kort skärpedjup är inte heller något man behöver sträva efter.

Ett alternativ är att sätta en telekonverter mellan kameran och ett objektiv man redan har, för att förlänga brännvidden. Då skulle ett 18-200 mm objektiv istället kunna bli till exempel 40-440 mm., och 70-300 mm skulle kunna bil 154-660 mm. Man förlorar dock ljusstyrka med en sådan lösning.

Extrem vidvinkel, vidvinkelzoom

Extrem vidvinkel, eller fisheye, skulle också kunna vara kul, kanske en zoom på omkring 8-18 mm, men jag har inte direkt saknat det.

Även här finns det budgetalternativ, som till exempel den här eller den här, som man fäster i ett befintligt objektivs filtergänga. Här måste man förstås tänka på att välja en variant som passar filtergängan på objektivet man ska använda den till. De jag länkade till är 52 mm, men det finns även andra alternativ. I de jag länkade till tror jag att det dessutom ingår en lins som går att använda för makrofotografering.

Glöm inte filter!

Speciellt om man har ett dyrt objektiv är det viktigt att ha ett filter för att skydda objektivet. Ett UV-filter brukar inte ge någon nämnvärd skillnad på bilderna och man kan låta det sitta på objektivet hela tiden. Det skyddar objektivets lins mot smuts och repor. Det är lättare att göra rent filtrets släta yta än objektivets lins som ofta är konvex. På mitt Nikkor 18-200 mm VR är det självklart att alltid ha ett UV-filter som skydd. Däremot har jag inget filter på mitt Nikkor 50 mm, eftersom det dels är ett så pass billigt objektiv, och dels sitter linsen ganska djupt på det objektivet, vilket avsevärt minskar risken för kladd och repor. Filtret skruvas fast i filtergängan som finns framtill på objektivet. Man måste tänka på att filtret ska ha rätt storlek för att passa objektivet. Man brukar ange filtergängans diameter i millimeter.

Om man vill köpa UV-filter och komma undan riktigt billigt kan man beställa till exempel den här (52 mm) eller den här (72 mm). Det finns också andra storlekar på filtergängan.

En nackdel med att använda filter är att det kan bli reflexer i glaset. Det är därför ännu viktigare att använda motljusskydd när man har ett filter på objektivet.


Om man beställer något från de länkar jag har föreslagit får man räkna med att det kan vara ganska lång leveranstid (2-4 veckor är inte ovanligt). Jag har beställt därifrån ett flertal gånger och alltid fått det jag har beställt, men ibland har det tagit lite tid.


Missa inte Nattfoto:s fotoutmaning: http://www.nattfoto.nu/2011/05/fototema-maj-manen/

Någon gång efter midnatt den 1 juni finns en ny fotoutmaning här: http://www.nattfoto.nu/fototema/
Där går det också att se de tidigare fotoutmaningarna, som fortfarande går att delta i för den som vill.

7 kommentarer än så länge

Skriv din kommentar
 1. Mina funderingar tar aldrig semester 🙂 Men ett nytt objektiv till min Nikon D5000 måste jag köpa. Nikkor 18-200 verkar räcka för mig.. måste kolla priser 🙂

 2. Såvitt jag vet har det alltid varit så att man måste ha en användarprofil av något slag aktiverad (till exempel ett Google-konto) för att kommentera på Blogger).

  • Hittills har jag alltid kunnat kommentera genom att välja ”Namn/URL” (istället för att t.ex. Google-konto är valt). Möjligt att det skiljer sig mellan olika bloggar, men jag kommenterade hos Sinneskatten för någon vecka sedan utan problem.

 3. Tack för alla goda tips!!!! Det var mycket matnyttigt jag fick av dej! Det där med mellanring kan ju vara ett alternativ med då funkar det väl inte med mitt 18-105 mm??? Visst bör det vara ett annat objektiv då? Ska kika runt bland dina foton och se vad du har använt för objektiv. Återigen Tack!

  • Mina erfarenheter av mellanringar är från en gammal analog helmanuell systemkamera. Det var tre ringar i olika storlekar som kunde kombineras för att få önskat avstånd mellan kamera och objektiv. Om jag minns rätt hade de mellanringarna mekanisk överföring av bländaraktivering från kameran till objektivet. Bländarvärdet ställde man alltid in direkt på objektivet, oavsett om man använde mellanringar eller inte.

   Jag antar att mellanringar fungerar till de flesta objektiv, och då troligen även ditt 18-105 mm. Det bör förstås vara mellanringar som kan föra över de elektriska signalerna mellan kamera och objektiv, så att bländare och eventuell intern fokus fungerar. Det är möjligt att det även finns mellanringar som har mekanik som fungerar med kamerahus som har fokusmotor och objektiv som saknar intern fokus.

   Säg gärna till om du hittar några prisvärda mellanringar till Nikon. Jag är också intresserad. Har dock inte letat speciellt mycket.

   Som sagt var det länge sedan jag använde mellanringar, så ta det jag säger med en nypa salt. Om någon vill bekräfta, lägga till eller säga emot så kommentera gärna.

   När det gäller ”bakochfram-ring” (vilket inte är samma sak) så måste man ha en ring som är avsedd för den filterdiameter objektivet har, alltså diametern på objektivets filtergänga. När objektivet sitter bakochfram fungerar förstås inte bländare och fokus. Man får fokusera genom att justera avståndet mellan objektivet och det man fotar. När jag testade var det avståndet någon enstaka centimeter.

 4. Svar till Pialotta: Kul att du har skaffat 18-200 mm. 🙂 Hoppas att du blir nöjd. Jag vet inte riktigt vad du menar med att få till avståndsskalan? Glöm förresten inte filter!

 5. Tack för denna informationen .. riktigt bra som man förstår 🙂
  Jag har köpt mitt objektiv nu, men inget filter ännu .. en bra idé.
  La förresten upp ditt inlägg (gilla) på min facebooksida så andra tveksamma med frågor kan se 🙂
  Avståndsskalan .. nu vet jag bättre .. den löser ju sig själv vid olika avstånd :)/Pialotta

*